Tuotteiden kiertotaloudesta

Ekosuunnittelun tavoitteena on, että tuotteet suunni- teltaisiin sellaisiksi, että ne kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa ja luonnonvaroja, ovat mahdollisimman helppoja korjata ja kierrättää ja niiden käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä.

Kiertotalous tuoteryhmäkohtaisissa ekosuunnitteluasetuksissa

Tuotteiden ekosuunnittelu keskittyi aiemmin oikeastaan vain tuotteiden energiatehokkuuteen, mutta viime vuosina ekosuunnittelun painopistettä on viety koko ajan enemmän kiertotalouden suuntaan. Uuden ekosuunnitteluasetuksen ESPR myötä kiertotalousvaatimukset nousevat tuoteryhmäkohtaisissa asetuksissa keskiöön ja vaatimuksia voidaan jatkossa asettaa tuotteen elinkaareen kaikkiin vaiheisiin liittyen, esimerkiksi tuotteiden kestävyyteen, korjattavuuteen, kierrätettävyyteen, ympäristöjalanjälkeen tai kierrätysmateriaalien käyttöön liittyen. 

Lue täältä lisää millaisia kiertotalouteen liittyviä vaatimuksia ekosuunnitteluasetuksissa on asetettu aiemman ekosuunnitteludirektiivin aikana.

Kaikkia tuoteryhmiä koskevia horisontaaliselvityksiä

Tuotteiden kiertotalouden parantamiseksi on tehty useita selvityksiä, joiden perusteella on arvioitu mm. millaisia uusia kiertotalouteen liittyviä vaatimuksia olisi järkevää asettaa, jotta tuotteiden resurssitehokkuus paranisi. Vaatimukset voivat koskea esimerkiksi tuotteen kestävyyttä, keveyttä, kierrätysmateriaalien käyttöä, vaarallisia aineita, kemikaaleja tai tuotteen ennenaikaisen vanhenemisen estämistä.

Esimerkkejä tehdyistä selvityksistä:

Tuoteryhmäkohtaisia materiaalitehokkuusselvityksiä

Useille tuoteryhmille on tehty erilaisia materiaalitehokkuusselvityksiä, joissa on selvitetty tuoteryhmän nykytilaa sekä parannusmahdollisuuksia.

Sen lisäksi tuoteryhmän ekosuunnitteluasetuksia valmisteltaessa tehdään aina kattava esiselvitys, jossa selvitetään mahdollisuuksia parantaa tuotteen ympäristövaikutuksia. Tuoteryhmien esiselvitykset löytyvät ekosuunnittelu.infon tuotevaatimukset sivujen kautta tuoteryhmäkohtaisilta sivuilta kohdasta ”taustaselvitykset ja lisätietoa”.

Materiaalitehokkuusstandardit

Euroopan standardointikomitea ja Euroopan sähkötekniikan standardointikomitea (CEN-CENELEC) ovat tehneet komission standardointipyynnön M/543 mukaisesti horisontaalisia standardeja, jotka koskevat energiaan liittyvien tuotteiden materiaalitehokkuusnäkökohtia. Niihin sisältyy muun muassa kestävyyttä, kierrätettävyyttä, korjaus-, uudelleenkäyttö- ja päivitysmahdollisuutta sekä kierrätysmateriaalin osuutta koskevia horisontaalisia standardeja. Niiden pohjalta voidaan kehittää energiaan liittyvien tuotteiden tuotekohtaisia materiaalitehokkuusstandardeja. Esitys materiaalitehokkuusstandardeista vuodelta 2019 löytyy täältä.